Nieuw EPC ondergaat makeover in 2019

20 december 2018

Het nieuwe jaar brengt in de immowereld enkele wijzigingen met zich mee. Zo zal vanaf januari 2019 onder andere het nieuwe EPC in werking treden. Het toepassingsgebied blijft hetzelfde, maar de lay-out en extra informatie wordt een pak concreter. We geven je een antwoord op hoe, wat en waarom?

Wat is het EPC?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht voor woningen en appartementen die te koop of te huur worden aangeboden. Het (nieuwe) EPC informeert potentiƫle kopers en huurders over de energiezuinigheid van het gebouw.

Wat verandert er?

Op het nieuwe EPC staat een label dat gaat van A+ tot F. Een woning met een A+ produceert meer energie dan ze verbruikt, terwijl een F-woning een energieverslinder is. Dankzij het nieuwe EPC kunnen potentiƫle kopers/huurders de energieprestatie van een woning beter inschatten en vergelijken met andere woningen.

Woningen of appartementen waar er energetisch nog werk aan de winkel is, krijgen een uitgebreider overzicht op aanbevelingen, aangevuld met een kostenindicatie. Zo weet een koper/huurder beter wat hem te wachten staat. Bovendien zal er ook meer technische informatie opgenomen worden in het EPC.

Zo wil het nieuwe EPC nog meer een houvast zijn voor energetische ingrepen. Waar liggen de prioriteiten als je investeert om je nieuwe appartement of woning energiezuinig te maken? Pak je eerst je dak aan of is muurisolatie een logischere zet? Het nieuwe EPC helpt je prioriteiten te stellen en de kosten inschatten. Vroeger waren die aanbevelingen veel vrijblijvender.

Wat moet je doen als verkoper/verhuurder?

Beschik je nog over een geldig EPC? Geen zorgen dan, je huidige EPC blijft nog zeker tien jaar geldig. Een nieuw EPC opmaken hoeft dus niet meteen. Maar laat je vanaf januari 2019 een EPC opmaken, dan gebeurt dat wel automatisch in het nieuwe systeem. Zo zal geleidelijk aan iedereen met het nieuwe EPC werken.

Een nieuw EPC, dezelfde service

Sta je op het punt om je woning te verkopen of een appartement te verhuren? Dan nodigen wij je graag bij ons uit en helpen wij je met het in orde brengen van alle paperassen. Het EPC is misschien nieuw, onze service blijft hetzelfde Wij nemen alles van je over, zolang jij je daar goed bij voelt. Zo kan jij zorgeloos verkopen of verhuren. Contacteer ons gerust met al je vragen en zorgen.