Huurwoning in orde brengen: nieuwe isolatienormen

11 januari 2019

Bij het begin van het nieuwe jaar kijken we graag al een jaartje verder. Want vanaf januari 2020 komt er een nieuwe dakisolatienorm voor huurwoningen. We lijsten op wat jij moet weten om je huurwoning in orde te brengen.

Concreet

Concreet moeten tegen begin 2020 alle daken van (huur)woningen geïsoleerd zijn. We hebben het dan over woningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Nieuwbouwwoningen van na 2006, die voldoen aan de EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat), voldoen automatisch ook aan de nieuwe norm. In zo’n geval hoef je niets te doen om je huurwoning in orde te brengen. Voor zelfstandige woningen was de wet al van kracht sinds januari 2015. Nu komen huurwoningen daar dus ook bij.

De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde van 0,75 m² K/W (kelvin per watt). Wat dat wil zeggen in mensentaal? De R-waarde geeft aan hoe goed isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert. Om de minimumnorm te halen en je huurwoning in orde te brengen, mik je best op een isolatie van minstens 3 à 4 cm dik.

Wat als ik niet in orde ben?

Wiens woning niet voldoet aan de dakisolatienorm, krijgt door een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek 15 strafpunten. Zo’n onderzoek komt er bijvoorbeeld op aanvraag van de huurder. Krijg je strafpunten, dan kan de burgemeester de woning ongeschikt verklaren. Als eigenaar is het dan aan jou om je huurwoning in orde te brengen en de juiste werken te laten uitvoeren.

Klein maar belangrijk detail: bezit je een appartementsgebouw en krijg je strafpunten? Dan gelden die voor alle appartementen, niet alleen voor de appartementen die onder het dak liggen.

Hoe bewijs ik dat ik in orde ben?

Bewijzen dat jouw dak aan de isolatienorm voldoet, doe je aan de hand van enkele documenten:

  • Het EPC van je woning
  • Het postinterventiedossier
  • Een bouwplan, lastenboek of factuur

Indien je niet over deze documenten beschikt, kan je een energiedeskundige een EPC laten opmaken waarin de beoordeling van je dakisolatie wordt opgenomen. Je huurwoning in orde brengen is dus niet zo moeilijk.

Laat ons helpen je huurwoning in orde te brengen

Wil je jouw huurwoning in orde brengen en zorgen dat je aan de dakisolatienorm voldoet? Indien je gebruik maakt van onze huurservice, helpen wij je hier uiteraard mee verder. Wij zorgen dat jij je geen zorgen moet maken en kijken mee of jouw huurwoning volledig in orde is. Anders gaan we samen op zoek naar de juiste oplossing. Contacteer ons gerust als je nog met vragen zit, wij zijn er voor je.