Hoe bepaal je de correcte huurprijs?

17 februari 2017

Je wilt een woning of appartement verhuren. Maar, hoe bepaal je een huurprijs die zowel goed is voor jou als voor je huurder? Wij zetten de factoren op een rij die de prijs kunnen maken of kraken.

Factoren

Ligging
Ligt je appartement in het centrum van de stad? In een populaire woonwijk of net in die ene minder populaire straat? Het heeft een invloed op je huurprijs. Ook in kleinere gemeentes of dorpen merk je het verschil tussen een woning in een rustige straat of langs een drukke steenweg.

Grootte
De grootte van de woning is een van de belangrijkste factoren. Een woning die groter is, zal vanzelfsprekend meer waard zijn. Maar ook de indeling van het oppervlakte is belangrijk. Heb je een, twee of drie slaapkamers? Zijn het kleine of grotere kamers? Ook dat bepaalt je prijs.

Verdieping
Verhuur je een appartement, dan is ook de verdieping waarop het appartement ligt een factor. Zit je op de derde verdieping of op het bovenste verdieping, met een prachtig uitzicht? Het maakt een groot verschil.

EPC-waarde
Een energiezuinige woning is meer waard dan een woning met een hoge EPC-waarde. Want een lage EPC-score betekent dat je minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen. En dat voordeel zal je dan ook merken op je energiefactuur.

Staat van de woning
Is je woning nieuwbouw of pas gerenoveerd? Dan kan je een hogere prijs vragen dan wanneer de woning verouderd is. Heb je je woning altijd goed onderhouden? Geen last van vochtproblemen? Ook dat is gunstig voor de huurprijs.

Pluspunten

Tuin of terras
Heeft je woning een comfortable tuin en/of een groot terras? Dan kan je ongetwijfeld een hogere prijs vragen dan wanneer je huurders het moeten stellen zonder een plek om buiten te zitten.

Inbegrepen comfort
Wat is er allemaal extra inbegrepen in de huur van je woning? Is de keuken volledig uitgerust met oven, frigo, afwasmachine of moeten huurders dat zelf voorzien? Ligt er vloerverwarming? Is er airco? Het zijn allemaal factoren die je woning exclusiever maken en de huurprijs omhoog drijven.

Parking
Vooral in een stad is parkeergelegenheid vaak een knelpunt. Heeft je woning een parkeerplaats of een garage? Dan is dat ongetwijfeld een groot pluspunt dat ook merkbaar zal zijn in de prijs.

Inrichting
Het gebeurt steeds minder vaak, maar je kan je woning ook bemeubeld verhuren. Hiervoor kan je een meerprijs vragen. Heeft je woning ingebouwde kasten, dan is dat voor de huurder een mooi voordeel: zij hoeven zelf geen extra kasten aan te schaffen.

Lift
Ligt je appartement in een appartementsgebouw met of zonder lift? Ook dat heeft een invloed op de huurprijs, zeker als je appartement op een hogere verdieping. Een lift is dan een heel dankbaar gegeven, want niemand sleurt graag met al zijn boodschappen de trappen op.

Minpunten

Langs of boven horeca
Ligt je huurwoning langs of boven een horecazaak? Geluidsoverlast en minder parkeergelegenheid maken van de plek een minder gunstige locatie.

Dichtbij treinspoor
Treinspoor in de buurt? Dat betekent dat je regelmatig last hebt van voorbijrazende treinen en het lawaai dat ze met zich meebrengen. Wat helaas ook minder positief is voor je huurprijs.

Langs de stopplaats van een bus
Het is leuk om een bushalte dichtbij te hebben, maar net voor of langs je woning is minder. Is het een drukke bushalte, dan heb je vaak heel wat volk op je stoep staan. Niet altijd even leuk als je niet van pottenkijkers houdt.

De correcte huurprijs bepalen?

De correcte huurprijs bepalen is dus niet zomaar een cijfer op je woning plakken. Je wilt natuurlijk niet dat je te weinig of net te veel vraagt. Want dan krijg je je woning misschien niet verhuurd. Maar wees gerust, wij plannen graag de volledige verhuur voor jou. Zo hoef jij je geen zorgen te maken. Geef ons gerust een seintje en we helpen je verder!