Elektriciteitskeuring: belangrijk voor verkopers en kopers

15 februari 2019

Een woning kopen is een gebeurtenis waar heel wat bij komt kijken. Denk maar aan de notaris-, registratie- en leningskosten, maar ook verzekeringen die je moet afsluiten. Simulatietools zoals www.notaris.be  helpen je met hier een indicatie van te krijgen. Maar wist je dat je daarnaast ook extra kosten kunt hebben aan de elektriciteit van je nieuwe woonst? Veel mensen weten het niet, maar wanneer de elektriciteitskeuring van een pand inbreuken bevat, vallen die onder de verantwoordelijkheid van de kopers. Een woordje uitleg.

Wat is de elektriciteitskeuring?

De elektriciteitskeuringis een bewijs dat de elektrische installatie(s) in je huis zijn gekeurd door een erkende instantie. Je bent als verkoper verplicht een elektriciteitskeuring van de woning te laten doen wanneer je woning gebouwd is voor 1 oktober 1981 of bij verlies van je origineel keuringsattest. Op het keuringsbewijs vind je terug of de elektriciteitsinstallatie(s) in orde zijn of inbreuken bevatten. Denk aan ontbrekende elektriciteitsschema’s of te veel stopcontacten op een stroomkring.

Wat zijn de gevolgen van inbreuken?

Heb je een woning gekocht waarbij er inbreuken zijn op de elektriciteitskeuring? Dan heb je na de akte 18 maanden tijd om de inbreuken op te lossen. Hierna kan je een herkeuring aanvragen. Vergis je dus niet: de verkoper moet inderdaad zorgen dat het keuringsverslag van de woning er is, maar dat staat niet gelijk aan zorgen dat alle inbreuken verholpen zijn. Die verantwoordelijkheid komt bij jou als koper te liggen. Laat je dus niet verrassen en wees voorbereid!

Hoe je hierop voorbereiden?

Als koper is het je volste recht om achter de elektriciteitskeuring van een woning te vragen, ook al bij een eerste bezichtiging. In principe dient het bewijs bij verkoop aanwezig te zijn, of in elk geval moet het in opmaak zijn. Indien er bepaalde inbreuken vastgesteld zijn, kan je met een elektricien bekijken wat er moet gebeuren en een schatting maken van wat dat zal kosten. En kom je niet pas na de aankoop voor een misschien onaangename verrassing te staan.

Elektriciteitskeuring geen addertje onder het gras

Laat de elektriciteitskeuring van een woning geen addertje onder het gras worden. Zelf plaatsen wij het keuringsverslag bij elk pand dat we te koop aanbieden. We nemen alle onzekerheden voor je weg, zodat jij meteen weet waar je voor staat. Heb je nog vragen over de elektriciteitskeuring van woningen? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder.