Hoe bepaal je jouw budget om een huis te kopen?

11 april 2019

Je wilt graag een huis of appartement kopen. Een leuke, maar ook spannende onderneming. Eentje die begint met een belangrijke vraag: wat is je budget om een huis te kopen? En hoe bepaal je dat aankoopbudget? We scheppen duidelijkheid.

Simulatietools of bankadvies

Online vind je heel wat simulatietools die je een ruw gemiddelde geven van je budget om een huis te kopen. Goede voorbeelden hiervan vind je op spaargids.be en notaris.be. Op basis van een aantal parameters simuleren zij wat jij zou kunnen lenen. Hou er wel rekening mee dat het bedrag dat je te zien krijgt niet sluitend is, en van meerdere zaken afhangt.

Voor een duidelijker zicht op je budget om een huis te kopen, ga je best eens bij je bankkantoor zelf langs. Zij kunnen je gerichter adviseren, rekening houdend met jouw specifieke situatie en jouw voorkeuren op het vlak van een hypothecaire lening.

Factoren om rekening mee te houden

Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op jouw uiteindelijke budget om een huis te kopen. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

  • Loon: uiteraard is het belangrijk om te weten hoeveel jij (en je partner) maandelijks verdienen. Naar de bank moet je ook altijd je drie meest recente loonbrieven meenemen
  • Spaarpotje: heb je al wat geld opzij kunnen zetten? Hoe meer je al spaarde, hoe minder groot het bedrag dat je nog moet lenen
  • Termijn: hoe lang wil je dat jouw lening loopt? 20, 25, 30 jaar? Dat heeft vanzelfsprekend een belangrijke impact
  • Lopende kosten: heb je nog andere leningen lopen? Onlangs een autofinanciering aangegaan? Een bank zal hier zeker rekening mee houden
  • Kinderen: als je kinderen ten laste hebt, kan dat ook een invloed hebben op het vastgestelde budget om een huis te kopen

Opgelet met de kleine lettertjes

Oftewel: de extra kosten die plots kunnen opduiken. Brandverzekering, schuldsaldoverzekering, gemeentebelasting… Die extra kosten kunnen al snel oplopen tot enkele honderden euro’s bovenop je hypothecaire lening. Bekijk je budget om een huis te kopen dus niet te eng, maar voorzie zeker nog wat marge. Dat kan je alleen maar ten goede komen.

Ook wij helpen je graag op weg met het bepalen van je budget om een huis te kopen. En zoeken samen met jou naar de perfecte woning, die netjes in je budget valt. Laat al je zorgen dus maar varen, wij houden een oogje in het zeil. Nog vragen of graag meer informatie? We staan altijd voor je klaar, dus contacteer ons meteen!