Een bod doen op een huis: vijf tips voor een goed openingsbod

11 december 2018

Je hebt je droomwoning gevonden en wilt graag een bod doen op het huis. Hoe pak je dat best aan en vergroot je jouw kansen om de woning aan de haak te slaan? Deze vijf tips helpen je ongetwijfeld!

  1. Check de situatie… en je concurrentie

Aarzel niet om vragen te stellen tijdens een bezoek aan de woning. Het geeft je ongetwijfeld een beter zicht op de situatie vooraleer je een bod doet op het huis. Waarom wil de verkoper de woning verkopen en hoe lang staat het huis al te koop? Met meer informatie is het gemakkelijker om te bepalen welk bod te doen op het huis.

Is de woning in goede staat en goed gelegen? Zijn er onlangs nieuwe ramen geplaatst of is er nog enkel glas? Hoe positiever de antwoorden op die vragen, hoe hoger de kans dat er meer geïnteresseerden zijn.

  1. Blijf realistisch

Het is uiteraard niet zo dat veel concurrentie betekent dat je plots beter een veel hoger bod doet op een huis. De waarde van de woning blijft uiteindelijk hetzelfde, los van die extra concurrenten. Hou voor ogen dat andere bieders ook niet meteen veel hoger inzetten. Blijf dus vooral realistisch wanneer je een bod doet op een huis. Laat je zenuwen niet de overhand nemen!

  1. Bied niet te laag

Bij een openingsbod probeer je uiteraard voor een lagere aankoopprijs te gaan, maar blijf ook hier realistisch. Schoffeer de verkoper niet door een veel te laag bod te doen op het huis. Een openingsbod kan perfect vijf tot tien procent lager zijn dan de vraagprijs. Hou uiteraard rekening met de concurrentie en hoe graag je de woning wilt. Want in zulke gevallen ga je natuurlijk best niet te laag. Bieden is een spel, wat inhoudt dat je ook kunt verliezen.

  1. Durf te onderhandelen

Is je openingsbod aanvaard? Geweldig! Maar nu begint het spel pas echt. Door te onderhandelen over de prijs, kom je uiteindelijk tot een compromis. Goed onderhandelen is niet iedereen gegeven. Blijf positief, heb respect voor de andere partij en probeer te gaan voor een win-winsituatie.

  1. Schakel een makelaar in

Ben je geen geboren onderhandelaar? Dan kan je de hulp van een makelaar inschakelen vooraleer je een bod doet op een huis. Een makelaar beschikt over een goede dosis ervaring en kan de situatie objectiever benaderen. Hij of zij denkt actief met je mee en helpt je tijdens deze belangrijke evenwichtsoefening. Zo vermijd je dat je je droomwoning niet door een klein verschil kwijtspeelt, maar ‘m binnenhaalt zonder veel te veel te betalen.

Wij bewaken dat je het juiste bod doet op een huis

Een bod doen op een huis is een spannende belevenis. Laat er je slaap niet voor en geef je stress uit handen aan ons. Wij waken dat alles zo goed mogelijk verloopt en jij een goed openingsbod uitbrengt. Zo vinden we samen de woning waar jouw geluk ligt. Zit je nog met vragen of wil je onze hulp inroepen om jouw geluk te bewaken? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We luisteren graag naar jou.